Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция гласува на парламентарни избори

Дебат между основните съперници - Магдалена Андершон и Улф Кристершон, 10 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Швеция днес гласуват за парламент. Очакванията са за оспорвана надпревара между управляващия ляв блок и дясната опозиция за съставяне на следващото правителство.

Министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия се надява да удължи осемгодишното управление на партията си.

Андершон води кампания за подобряване на качеството на социалната държава в страната, за въвеждане на повече възобновяеми енергийни източници и за борба с престъпността.

Нейният основен съперник - Улф Кристершон от консервативната Умерена партия - обещава намаляване на данъците, по-добро образование и повече ядрена енергия.

Aнтиимигрантски настроените националисти от "Шведски демократи" на Джими Окешон също очакват добри резултати.

Основна разлика между тези и предишни избори в Швеция е рязкото повишаване на насилието между враждуващи гангстерски групировки. Друга важна тема е кандидатурата на страната за влизане в НАТО, с която политика на 200-годишен неутралитет беше прекратена заради войната в Украйна.

В настоящия състав на шведския парламент има осем политически партии - четири леви и четири десни, което прави вероятно да има правителство на малцинството и да принуди бъдещия министър-председател да разчита на политически компромиси със съмишленици, отбелязва Ройтерс.

Партиите трябва да получат най-малко 4 процента от подадените гласове, за да влязат в 349-местния парламент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна