Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онс Жабер: Надявам се да съм вдъхновение за по-младите

Онс Жабер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финалистката от Откритото първенство на САЩ по тенис Онс Жабер (Тунис) се надява, че историческото й представяне в Ню Йорк ще помогне на бъдещите поколения играчи от Африканските и Арабските нации.

28-годишната Жабер стана първата тенисистка от Африка, която достига до финала на Откритото първенство на САЩ от 1968 година насам, а преди месеци записа същото постижение и на „Уимбълдън“. При последните си 20 участия в турнирите от Големия шлем, тунизийката никога не бе достигала до полуфиналите. В понеделник тя ще се изкачи до второто място в световната ранглиста.

Тенисист от Африка не е печелил титла от Шлема на сингъл от 1981 година, когато представителят на Република Южна Африка Йохан Крик триумфира на Откритото първенство на Австралия. След година той отново спечели, но вече състезавайки се за САЩ.

„Благодаря на публиката, че ме подкрепяше във финала. Опитах се, но Ига заслужи победата. В момента не я харесвам особено много, но това е ОК“, пошегува се Онс Жабер след поражението от Ига Швьонтек.

„Това значи много за мен. Опитвам се да постигна още повече. Една от целите ми е да спечеля титла от Големия шлем. Надявам се, че мога да вдъхновя повече и повече млади хора, това също ми е цел. Това е само началото“, коментира още тенисистката от Тунис.


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна