Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев продължава контраофанзивата срещу руските сили

Кадър от видео на украинското МО - центърът на Балаклия, 10 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

200 дни след началото на войната в Украйна, силите на Киев продължават контраоофанзивата си в южната част на страната и около Харков. След седмици на обстрел, Запорожката АЕЦ беше напълно изключена.

Продължават боевете около ключовите градове Изюм и Купянск в Харковска област, над които украинските сили възстановиха контрола си вчера. Това съобщиха от военното командване в Киев, след като и британското военно министерство изтъкна, че въпреки украинския напредък боевете в района на втория най-голям град в нападнатата  страна все още не са приключили.  

В предполагаемо преломен момент на този фронт, Русия обяви, че силите й около Харков ще се пренасочат към Донецк, където се опитва да отвоюват целия Донбас в полза на сепаратистките републики.

"Движението на нашите военни по различни направления на фронта продължава. В настоящия момент в рамките на активните действия от началото на септември са освободени почти 2 хиляди километра от територията ни" - тази равносметка направи в редовното си обръщение украинският държавен глава Володимир Зеленски.

През нощта украинските власти съобщиха за причинени от руски удари експлозии в самия Харков, както и в южните градове Николаев и Днепър. Русия твърди, че е ударила ракетно депо в Николаев и от своя страна обвинява украинците за обстрел срещу цивилни цели във и около Донецк. ТАСС съобщи още, че над 17 хиляди жители на т.нар. народни републики в Донбас само за денонощие са пресекли границата с руската Ростовска област.

На юг украинската атомна агенция Енергоатом обяви пълното прекратяване на работата на Запорожката атомна централа, която е под руски контрол. От агенцията съобщиха, че централата е напълно изключена от електрическата мрежа и е започнал процеса по охлаждане след спирането на последния работещ 6-ти реактор. От Енергоатом допълват, че работата на централата ще бъде възстановена, когато това е безопасно.

340 милиарда долара - това до момента е стойността на щетите от войната, според украинският премиер Денис Шмигал. Той заяви, че числото е потвърдено и от световната банка, а нужните за възстановяване на страната средства към момента са около 105 милиарда долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна