Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече парижани отглеждат кокошки

Cocorico!! все по-често се чува от балкони в затворени комплекси и луксозни сгради в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече парижани взимат кокошки в апартаментите си в сърцето на столицата и ги отглеждат по балкони и тераси, пише БГНЕС, като цитира местни медии. Вече не е нужно жители на столицата на модата да се разхождат до местния пазар за пресни яйца за сутрешния си омлет, отбелязва агенцията.

Така един от основните производители на кокошки-носачки успява да продаде над 20 000 пилета и кокошки за производство на яйца в цяла Франция през 2021 г., а откакто отваря свой магазин в Париж, продава над 30 000 носачки. "Мислехме, че ще достигнем до повече селски райони", казва Станислас де Бомонт, основателят на компанията. "Но всъщност повечето от нашите клиенти са в и около Париж."

Какво мотивира този мода? Икономическият плюс е безспорен - скромна инвестиция за безплатни яйца всеки ден. Но за повечето хора основният фокус е друг – търсене на органичната и екологична храна, страхът от нездравословни продукти. А модата в отглеждането на кокошки в градска среда във Франция идва от САЩ, където тенденцията започна, след като градските власти в Ню Йорк, Сиатъл, Чикаго и Лос Анджелис разрешиха отглеждането на кокошки в рамките на градовете.

Медиите отбелязват, че се очаква движението за отглеждане на кокошки в градски условия да придобие привърженици по цял свят, като припомнят, че на кокошките не е нужен петел, за да снася яйца - така че няма да будите съседите си в 3 ч. сутринта с Cocorico!!


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени