Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен интерес към фериботната връзка Кипър-Гърция, възстановена след 21-годишно прекъсване

Снимка: Ройтерс

С огромен интерес и двойно повече пътници от първоначално очакваните завърши първият сезон на възстановения след 21-годишно прекъсване ферибот Кипър - Гърция. Последният курс до острова бе през изминалия уикенд. За следващата година се обмисля включването на Израел в новия средиземноморски маршрут.

Близо 7200 души са пътували по морската пътническа линия между Кипър и Гърция, при очаквани около 4000, превозени са 2250 коли и мотоциклети, както и около 200 домашни любимци, отчете първите резултати от проекта кипърският заместник-министър на корабоплаването Василис Димитриадис.

Фериботът бе открит на 19 юни, като през първия му сезон бяха извършени 22 двупосочни плавания от кипърския град Лимасол до гръцкото пристанище Пирея и обратно.

Линията се субсидира от кипърското правителство с 5,5 млн. евро годишно.

Догодина морските пътнически курсове ще бъдат възобновени през май и ще продължат до октомври.

Обсъжда се възможността фериботната връзка да се разшири с включване на Израел, което се смята за печеливш вариант за укрепване на жизнеспособността на проекта. В Никозия има подкрепа за такова решение, но вземането му зависи от компанията-оператор.

Според кипърските власти ферибот Гърция-Кипър-Израел може да включва и религиозен туризъм, който има големи перспективи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени