Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Альоша" потъна в мрак в навечерието на Деня на независимостта

| обновено на 22.09.22 в 11:06

Община Пловдив спря художественото осветление на паметника „Альоша“ в нощта срещу 22 септември и в следващите два дни. Така градът се присъединява към инициативата „Мрак за светлина“, зад който застанаха десетки интелектуалци и общественици. 

Преди дни те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна за Деня на независимостта в  00,00 часа на 21-ви срещу 22 септември, да изключат поне за 24 часа тока на осветяваните съветски паметници, символи на „една отминала и мрачна епоха“. Тяхното затъмнение ще обозначи жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа. 

В утрото на Деня на независимостта тези фигури на злото, потънали в тъмнина, ще символизират дългоочакваната, макар и малка, стъпка за преодоляване на зависимостта ни от Русия и нейната безрадостна роля за България, пишат инициаторите.

Накарайте ни да се гордеем с независимостта си, а не да осъзнаваме ежедневно, че България  е на колене пред Путинова Русия! Преди 114 години дедите ни са успели, ще успеем и ние! - написаха в писмото до кметовете на петте най-големи български градове писатели, лекари, журналисти, университетски преподаватели.

За инициативата Паолина Комсалова разговаря с журналиста Стойко Стоянов, който е сред подписалите апела до  кметовете на най- големите български градове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна