Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водачът е с десетки фишове за превишена скорост

Обвинение за шофьора, причинил днешната тежка катастрофа на столичния Околовръстен път

При инцидента загина френски гражданин, а други двама са ранени

| обновено на 25.09.22 в 17:13
Комисар Радослав Начев.
Снимка: БГНЕС

39-годишният шофьор, причинил катастрофата на Околовръстното шосе в София тази сутрин, при която загина френски гражданин, е задържан за 72 часа. При първоначалния оглед на мястото на инцидента не са установени следи от спирачен път.

Все още няма резултати от кръвната проба на шофьора, взета във Военномедицинската академия.

Прокуратурата е повдигнала обвинение на водача на автомобила.

Дежурният прокурор Сабина Христова обясни: "С оглед предстоящото производство за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда, а именно - задържане под стража. Предстои разпит на всички установени по делото свидетели, предстои назначаване на комплексна съдебна автотехническа експертиза въз основа на предстоящата съдебно-медицинска експертиза, която изчерпателно ще установи причините за деянието и механизма на неговото осъществяване".

Комисар Радослав Начев, заместник-началник на отдел "Пътна полиция" в Столичната дирекция на вътрешните работи, съобщи, че 39-годишният водач на автомобила има издадени 23 фиша за превишена скорост от 2011 година до момента, но няма криминално досие:

"Миналата година - на 5 април, автопатрул на отдел "Пътна полиция" спира водача за неизползването на обезопасителен колан по време на движение, като за това деяние те му съставят акт и му връчат шест електронни фиша на стойност 1250 лева, които към настоящия момент не са заплатени от него. Отделно - от месец юни тази година до настоящия момент, спрямо него има издадени още 5 електронни пиша на стойност 700 лв.

Или: към момента незаплатените глоби за нарушения на Закона за движение по пътищата, предимно изразяващи се в превишение на скоростните режими, са на стойност 1950 лв".

От прокуратурата се обявиха за по-строги наказания за водачи на автомобили, които шофират след употреба на алкохол и наркотици: "Всички държавни институции следва да си взаимодействат, да има единен отпор и превенция спрямо този вид престъпления“, каза заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Във връзка с отказа на шофьора да бъде тестван за алкохол и наркотици заместник-градският прокурор на София добави, че имат конкретни предложения:

"В тази насока също имаме предложения законодателни, а именно - както при претърсването и изземването, полицейските органи и прокуратурата да могат в случай на неотложност да изземват кръвни проби, защото е много важно в много малък период след извършване на ПТП да се установи дали алкохол или наркотични вещества има в кръвта на евентуалния извършител. Тъй като това способства за по-тежко наказание на извършителя", каза Христо Кръстев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна