Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на главния прокурор потвърди:

Пиян и дрогиран е бил шофьорът, причинил катастрофата на Околовръстното в София

| обновено на 26.09.22 в 18:00
Сийка Милева
Снимка: БГНЕС

Шофьорът, причинил тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София в нощта срещу неделя, е бил под влияние на наркотици и алкохол. Това показват кръвните проби на водача, като алкохолът е над 1,5 промила, а пробата за наркотици е дала положителен резултат за кокаин.

Един човек загина при тежката катастрофа на Околовръстното шосе на столицата в ранните часове на 25 септември, след като спортен автомобил блъсна движещата се пред него кола и тя се удари в една от колоните на мост в близост до голям търговски център.

Шофьорът на спортния автомобил, причинил катастрофата, е отказал тест за алкохол и наркотици, но впоследствие му е взета кръвна проба. Той е с десетки фишове за нарушения.

Загиналият в катастрофата е френски гражданин, а още двама негови сънародници бяха ранени. В болница, с опасност за живота остава 62-годишна френска гражданка, пострадала при инцидента.

За наличието на алкохол и наркотици в кръвта на обвинения за катастрофата в София в неделя сутринта, потвърди днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"В случая от изследването, което беше направено във Военномедицинска академия, категорично се установи, че обвиняемият Любенов е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол и наркотично вещество. Както споменах, алкохолът е 1,73 промила, а в кръвта му е открито и наличие на наркотично вещество – кокаин".

Ще се установява дали в конкретния случай има данни за умисъл при извършване на престъплението, наблюдаващият прокурор ще прецени, обясни още Милева. Очаква се резултат от експертизата с каква е била скоростта при удара.

Милева припомни, че още преди 2 години главният прокурор Иван Гешев е поискал по-сериозни наказания за пияни и дрогирани водачи, причинили пътнотранспортни произшествия. След случая от неделя той е изпратил указания за допълнителни действия при разследването на подобни инциденти.

"Част от експертните предложения са по-високи наказания и отнемане на моторното превозно средство. Отново призоваваме за взаимодействие между институциите. Според нас трябва да има една единна държавна политика с ясно изградени рамки, в които да се посочи отговорността на институциите", отбеляза Милева.



Междувременно от МВР съобщиха, че в рамките на операцията срещу шофирането по въздействието на алкохол и наркотици, която започна след тежката катастрофа на столичния булевард "Черни връх" в началото на юли, през последното денонощие са проверени над 10 000 автомобила. Хванати са 29 пияни и 11 дрогирани шофьори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна