Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Според изданието Der Tagesspiegel течовете на газ са по-скоро саботаж, отколкото съвпадение

Швеция издаде предупреждение за два теча на газ от газопровода "Северен поток 1"

Дания постави енергийния си сектор под повишено внимание

Газопровод "Сверен поток 1"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведските морски власти съобщиха във вторник, че са издали предупреждение за два теча от руския газопровод "Северен поток 1" в шведски и датски води. Предупреждението е факт, малко след като бе открит теч и от близкия "замразен" проект "Северен поток 2".

"Има два теча по "Северен поток 1" – едно в шведската икономическа зона и едно в датската икономическа зона. Те са много близо едно до друго“, заяви пред агенция Ройтерс говорител на Шведската морска администрация (SMA).

Течовете са били разположени североизточно от датския остров Борнхолм, посочи още говорителят и добави, че не е ясно какво е причинило изтичането на природен газ.

"Ние наблюдаваме допълнително, за да сме сигурни, че нито един кораб не се приближава твърде близо до мястото“, каза втори говорител на SMA.

В понеделник датските власти поискаха от корабите да се отдалечат от радиус от пет морски мили югоизточно от Борнхолм, след изтичането на газ в Балтийско море от нефукциониращия тръбопровод "Северен поток 2".

По-късно вчера операторът на газопровода "Северен поток 1" (Nord Stream AG), който работи с намален капацитет от средата на юни, преди да бъде спрян напълно през август, също съобщ за спад на налягането в двете линии на газопровода "Северен поток 1".

Днес от компанията оператор Nord Stream AG съобщиха, че три офшорни линии на газопроводната система "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети само за един ден.

В изявлението на Nord Stream AG се посочва, че е невъзможно да се прецени кога ще бъде възстановена работоспособността на газовата мрежа.

Трябва да се има предвид, че по-късно днес трябва огфициално да бъде открит "Балтийския тръбопровод" - нов подводен газопровод, доставящ норвежки газ до Полша, който е с годишен капацитет от 10 милиарда кубически метра на ден.

Междувременно енергийното министерство на Дания реши да постави енергийния сектор под повишено внимание, след като съобщи, че са регистрирани общо три изтичания на газ по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

"Въз основа на инцидентите Датската енергийна агенция препоръча на Energinet (датския национален оператор на преносна система за електроенергия и природен газ) да повиши нивото на секторна готовност както в сектора на електроенергията, така и в газовия сектор“, се отбелязва в изявление на министерството, като се добавя, че това означава, че компаниите в тази област ще трябва да прилагат "конкретни мерки" за подобряване на безопасността.

Въпреки това министерството подчерта, че "нито един от вчерашните инциденти в момента няма значение за доставките на газ за Европа и Дания, тъй като нито един от тръбопроводите не е в експлоатация".

По-рано днес немският всекидневник Der Tagesspiegel съобщи, визирайки свои източници, че изтичането на газ ит от двата газопровода може по-скоро да е в резултат от саботаж, отколкото съвпадение.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.