Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Костинброд водата е в норма, ама всички пият бутилирана

Гражданите в Костинброд от край време се оплакват, че питейната вода в града е силно варовита. Почти всички живущи там си купуват бутилирана вода и не смеят да ползват чешмяната за пиене. Толкова високо е съдържанието на варовик, че обикновените филтърни кани се задръстват и не вършат никаква работа. Водата по водопровода пък се отлага по съдовете, тръбите, батерии на чешми и душове и предизвиква непрекъснато аварии в домакинствата.

В същото време се говори, че по-мека и качествена вода отива за нуждите на голямо тамошно предприятие за напитки. Хората почти са приели този факт за даденост, но видно и от нашата анкета преди време определят това като един от най-големите проблеми в града.

Данните от проверките на Регионалната здравна инспекция показват, че водата е годна за пиене.

Според кмета на Костинброд Трайко Младенов след ВиК ремонта и водния цикъл на града най-важното е, че са намалели авариите. Водата идва от карстови подземни находища и е топла – около 20 градуса.

"Ще се постараем да доведем още, и то от софийската вода", обеща той.

Водата в Костинброд наистина е средно твърда – достига до 5,8 от 12 единици по норма, но отговаря на Наредба№9 за качеството на водата за питейно-битови нужди, обясни Росица Итова – главен инженер във ВиК София област.

По думите ѝ, на водата се прави непрекъснат мониторинг.

Съществуват омекотителни инсталации, но са скъпи, не са в бюджетните възможности на ВиК и на общината, трябва да се кандидатства за финансиране.

Ако водата е в нормите, определени за страната, няма опасност пиенето ѝ да причини образуване камъни в бъбреците, обясни пред Радио София проф. Емил Паскалев, председател на дружеството по нефрология.

Тя може да е предпоставка и може да се стигне до камъни, ако има наличие и други фактори – начин на хранене, лекарства, стимуланти, някои заболявания и т.н. Специалистът препоръча да се пие достатъчно вода и тя да не е една и съща – чешмяна, минерална, изворна, а също така и чайове, сокове. В менюта е добре да присъстват плодове и зеленчуци.

По публикацията работи: Георги Нейков