Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Пулев:

Част от инвестиционния портфейл и кредитирането на ББР да се насочи към публичните пазари през БФБ

Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа.
Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев предлага част от инвестиционния портфейл и кредитирането на Българската банка за развитие да се насочи към публичните пазари през Българската фондова борса. Целта е чисти и прозрачни процеси при финансирането на малкия и среден бизнес, посочи той:

"Всичките тези кредити и инвестиции, когато станат публични, всеки един от вас ще може да си ги прочете на телефона, на таблета, ще се запознаете с условията на финансиране, страните по договора, какво е нивото на обезпечение, какви са лихвените проценти и така нататък. Парите ще бъдат публично управлявани - всеки ще вижда в този сегмент къде отиват и до кои индустрии, до кои предприемачи стигат".

Изпълнителният директор на Българската фондова борса Маню Моравенов обясни схемата, по която ще се осъществява партньорството между двете институции:

"Предлагаме една инвестиционна структура, която да бъде спонсорирана първоначално от Банката за развитие и Българска фондова борса. Тя в същото време да увлече допълнително - чрез листването на самата борса, допълнителен ресурс от институционални инвеститори. И всъщност партньорството, което си представяме - Българската фондова борса да помага и да участва максимално за привличането на инвеститори в дяловата част на тези инвестиции, а Банката за развитие да се фокусира основно върху облигационната част".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.