Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката след снощната буря в София е нормализирана

Снимка: БГНЕС

Обстановката в София след снощната буря е напълно нормализирана, каза за БНР инспектор Георги Дамянов от Националния център на противопожарната служба:

"Бяха подадени около 70-75 сигнала към службите за пожарна безопасност за наводнена инфраструктура – приземни етажи, подземни гаражи. Към 12 часа през нощта вече нямахме екипи на терен. Всичко вече е нормализирано, водата, която беше запушила пътната инфраструктура се е оттекла. Към момента обстановката на цялата страна е нормална, нямаме никъде проблем с дъждовете".

Няма сериозни последствия от снощната буря в София, потвърдиха и от Столичния инспекторат.

Заради ПТП с автобус на Столичния градски транспорт временно е променена организацията на бул. "Цариградско шосе", движението се извършва в едната лента в посока център.

"Имаше 7 екипа, които да работят от Аварийна помощ и превенция, плюс мобилизиране на всички фирми за почистване. Много силен дъжд се изля изведнъж – за около 20 минути след 17,30 часа започна силен вятър, след това силен дъжд и мълниеносна буря, която премина на територията на София. Това предизвика над 129 сигнала, които получихме ние. 78 обработихме. Останалите – вече се беше оттекла водата, защото повечето сигнали бяха за завирени улици", заяви Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столичната община.

Почистването на София след вчерашната буря продължава, все още на места има наноси. Почистващите екипи са на терен. 

Красимир Димитров/Снимка: Евелина Стоянова

Продължава изясняването на причините, довели до смъртта на тримата сирийски граждани, ударени от мълния снощи в столичния парк "Свети Никола".

След инцидента, експерти за пореден път припомниха, че при гръмотевична буря не е желателно да заставаме под дърво, а да намерим закрито пространство, обясни инж. Христомир Иванов - експерт  "Мълниезащита" към Камарата на инженерите:

"Нашата препоръка е, когато има гръмотевична буря, дали ще сте в града, или на полето, в гората, най-добре се приберете на закрито, ако сте с автомобил, влезте в автомобила".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна