Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио София на варненския фестивал "Златна роза"

Светлината в равносметките показва филмът "След сезона"

Асен (Пенко Господинов) и Стела (Йоана Буковска) в сцена от филма

Във фестивалната програма на "Златна роза" вчера зрителите гледаха филма на режисьора Иван Панев "След сезона", по сценарий на Марин Дамянов и Дочо Боджаков.
В ролите са Йоана Буковска-Давидова (Стела), Пенко Господинов (Асен), Калин Врачански, Красимир Доков, Веселин Анчев, Петя Силянова.
Оператор е Христо Генков, музиката е композирана от Румен Бояджиев-син.

"Хората на морето живеят истинския си живот както в нашия филм – след сезона, след активните 3 туристически месеца – каза с усмивка Йоана Буковска-Давидова пред Радио София.

"Заглавието е метафора. Филмът не е датски и младежки, той е за хора, за които сезонът на любовта е минал. Време, в което човек разбира, че животът не е само щастие и кеф, някои неща трябва да преглътнеш, да премълчиш", допълни сценаристът Марин Дамянов.

Наистина е така - репликира Йоана, - но топлата есен е и сезон на равносметките, тогава си даваш сметка кой си и къде се чувстваш най-уютно. И подчерта:

"Този филм се занимава със светлината в равносметките."

Екипът не е искал да направи пост модерен, неразбираем, провокативен филм, а да разкаже една човешка, вълнуваща история, увери съсценаристът.

Чуйте разговора на Катя Василева, за да разберете дали Стела на Йоана Буковска в "След сезона", има допирни точки с героинята ѝ в "Дунав мост".

  • Филмът вече е получил покана за участие в кинофестивал, определян като индийския Кан. Там българското заглавие е определено като показателно за европейското кино.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна