Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското финансово министерство отхвърли опасенията на МВФ относно бюджетните данъчни съкращения

Крис Филп, главният секретар на Министерството на финансите на Великобритания, заяви, че не е съгласен с опасенията, изразени от Международния валутен фонд относно правителствения бюджет, включващ намаляване на данъците, който разбуни финансовите пазари. Според него това ще доведе до дългосрочен икономически растеж.

"Видях коментарите на МВФ. С цялото ми уважение, но аз не съм съгласен“, посочи той пред Sky News.

Министърът на финансите Куази Куартенг предизвика сътресения на финансовите пазари в края на миналата седмица, когато представи план за намаляване на данъците, без обаче да даде подробности за въздействието на това върху публичните финанси или как правителството ще реформира икономиката, за да стимулира растежа.

Последва обезценка на британския паунд, а доходността на британските държавни облигации нарасна драматично с оглед на техни разпродажби, което принуди Английската централна банка да "съживи" спешно в сряда своята програма за изкупуване на облигации, за да ограничи трусовете на дълговия пазар и по този начин да подкрепи пенсионните фондове.

Крис Филп каза, че правителството ще се придържа към плана си да направи по-цялостно фискално съобщение на 23 ноември, когато ще изложи допълнителни подробности за това как ще намали държавния дълг.

Запитан дали правителството съжалява за това, както управлява икономиката, Филп каза, че лихвените проценти са се повишили по света в отговор на руската инвазия в Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна