Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова да съдейства на българи, които искат да напуснат Русия

Външният министър Николай Милков
Снимка: БГНЕС, архив

България е готова да съдейства на българи, които искат да напуснат Русия, заяви министърът на външните работи Николай Милков.

За момента няма статистика колко са сънародниците ни в Русия. Тези с двойно гражданство се третират като руски граждани, докато са на територията на Русия, и за тях има военни задължения.

"Има хора, които са се обърнали към посолството, в контакт сме с тях. Ние имаме евентуални намерения да направим опит, да речем, някои хора, които могат да търсят такъв тип съдействие, имам предвид само български граждани, студенти основно,  да се опитаме да организираме прехвърляне към България, или да им предоставим, ако има такава възможност, и възможността за нощувки в комплекса на посолството. Засега не са постъпили конкретни искания, които да трябва да удовлетворим, по-скоро това са наши превантивни проучвания и действия."

България не признава резултатите от референдумите в контролираните от руските сили украински области Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка, потвърди външният министър Николай Милков.

"Става дума за референдуми, които ние не можем да признаем като резултат, и не ги считаме за правно обвързващи. Считаме, че те са организирани в ненормални условия, в условията на окупация, тъй като това за нас са украински територии, част от територията на Украйна, такава, каквато ние подкрепяме".

Снощи България е получила предложенията, които ще бъдат включени в осмия пакет европейски санкции срещу Русия. В момента се прави оценка, за да се формира българската позиция. Според Милков санкциите трябва да засилят натиска срещу Москва.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна