Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мая Димитрова:

Роботите се учат да разбират характера на човека срещу тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Измина повече от година, откакто технологичният предприемач Илън Мъск оповести концепцията за хуманоидния робот Тесла бот, известен още под името Optimus. Сега, на 30 септември, светът трябва да се запознае и с реално действащия прототип. Роботът ще може да изпълнява опасни, повтарящи се задачи, а в бъдеще може да бъде натоварен и с домакински задължения или да стане придружител на възрастни хора. Optimus трябва да влезе в масово производство до 10 години. Или поне така твърди Мъск.

Изпреварващ удар обаче нанесе китайският технологичен гигант Xiaomi, който вече представи своя прототип. Това стана с интересен етюд на сцената между изпълнителния директор на компанията Лей Джун и самия CyberOne, който, едва ли някой ще се изненада, притежава външни черти, напомнящи на Optimus. Това любопитно технологично съперничество повдига редица въпроси, свързани със засиления интерес в последно време към хуманоидните роботи, реалните нужди от тях, трудностите при разработването и внедряването им, социалните измерения на взаимодействието между човека и изкуствения интелект.

Интересното е, че CyberOne разполага не само с обичайната система за машинно зрение, но и с такава за "разчитане" на човешки емоции. Доц. Мая Димитрова от Института по роботика към Българската академия на науките обясни в подкаста за изкуствен интелект "Черната кутия", че последните тенденции в програмирането включват алгоритми от типа "социален сензор", който дефинира същностна характеристика или профил на човека, с когото роботът общува.

Демонстрация на опита на Пиаже за когнитивното развитие с робот тип NAO
Роботите нямат способността да си поставят цел, подчерта доц. Димитрова. Зад тяхното разработване стоят големи екипи от специалисти - програмисти, психолози, педагози, философи, които изработват нови концепции. А потенциалът за препрограмиране е безкраен.

Всички епизоди на "Черната кутия" ще намерите:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна