Eмисия новини
от 06.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-пострадалите в наводнените села ще получат по 420 швейцарски франка

| обновено на 29.09.22 в 16:03

Над 600 000 лева ще получат пострадалите от наводненията жители на селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово в община Карлово, съобщи Ясен Сливенски - директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст. 

Най-засегнатите домакинства са около 400 и те ще имат възможност за финансово подпомагане, като то ще е 420 швейцарски франка /малко над 800 лева/, обясни Сливенски. 

Той добави, че ще бъдат предоставени и средства за почистване, дезинфекция и всичко, което е необходимо за лични предпазни средства, като тази помощ ще засегне около 4000 души.

По думите му ще продължи и психо-социалната подкрепа, която се оказва от психолози към БЧК Пловдив. 

Ясен Сливенски обясни, че предстои да бъдат създадени обществени съвети. Такива ще има във всички населени места, пострадали от наводненията, и ще бъдат поканени засегнатите граждани, кметски наместници и съответните институции.

Критериите, които ние сме определили, са да бъдат подпомогнати наистина най-засегнатите, след това ще се позовем и на оценките на Агенцията за социално подпомагане. Един от основните критерии е пострадалите да имат основно жилище, което е засегнато от наводнението. Помощите могат да бъдат раздадени чрез паричен превод или чрез ваучери, каза директорът на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“. Той добави, че пострадалите няма да има нужда да кандидатстват, защото вече има изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане и община Карлово. 

До две седмици средствата ще бъдат предоставени на БЧК. Преди зимата нуждаещите се ще получат помощите, заяви Сливенски.

БЧК се е обърнал за финансовата помощ към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

"Аз съм много впечатлена от това, което виждам. Работата, която вършат доброволците на БЧК е страхотна", каза Тереза Хенли от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Тя допълни, че е обиколила няколко български града и е от около шест седмици у нас. Причината за нейното посещение са украинските бежанци, но е останала и заради наводненията в община Карлово.

Поради мащаба на бедствието червенокръстката организация е поискала помощ от Международната федерация на червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, обясни Ясен Сливенски, директор "Мениджмънт на бедствията" в БЧК. Средствата ще бъдат насочени към населението засегнато от проливните дъждове в началото на септември.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.