Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Пазарите на втечнен газ могат да се затегнат допълнително през 2023 г.

Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика (МАЕ)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2023 г. пазарите на втечнен природен газ (LNG) през 2023 г. могат да се окажат по-напрегнати от тази година, тъй като може да нарасне търсенето в Китай, Индия и други части на Азия, заяви в четвъртък ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Биол, предаде Ройтерс.

"Можем да видим, че пазарите на LNG през 2023 г. ще бъдат доста напрегнати, може би по-напрегнати от тази година“, каза Бирол по време на конференция за производители и потребители на LNG в Япония.

През тази година световните цени на природния газ скочиха до рекордни нива, тъй като съкращенията на доставките на руски газ за Европа оказаха огромен натиск върху европейския и световния енергиен пазар. Високите цени на газа на едро в Европа доведоха до това, че блокът започна да внася рекордни количества LNG товари, издърпвайки големи обеми от региона с най-голям досегашен внос, а именно Азия.

Фатих Бирол добави също така, че Европа е получила значително количество втечнен природен газ тази година, като вносът на LNG се е увеличил "със зашеметяващите 60%". "Една от причините, поради които Европа може да черпи толкова много LNG е, че Китай отбелязва бавен икономически растеж тази година“, каза той.

"Ако обае китайската икономика се възстанови, ще бъде трудно за Европа да привлече толкова много втечнен природен газ", предупреди той.

Вносът на втечнен природен газ в Китай е на път да отчете първия си голям спад през тази година, тъй като високите цени и слабото производство поради серията местни Covid локдауни ограничиха търсенето на LNG от втората по-сила световна икономика.

През 2021 г. Китай стана най-големият купувач на LNG в света, но отстъпи първото място обратно на Япония през първите четири месеца на 2022 г.

Ако Япония рестартира ядрените си електроцентрали, това ще освободи около 10 милиарда кубични метра втечнен природен газ и "ще помогне на световния пазар на LNG", отбеляза още Бирол, но без да уточнява конкретна времева рамка.

Бирол направи подобни коментари и по-рано тази седмица, като каза, че рестартирането на повече ядрени електроцентрали от страна на Япония ще помогне за облекчаване на страховете на Европа относно енергийните доставки през зимата, тъй като повече втечнен природен газ ще стане достъпен за световния LNG пазар.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна