Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест поиска изграждане на Източен парк между столичните квартали "Горубляне" и "Младост"

Снимката е илюстративна, архив
Снимка: mladost.bg

Жители на столичния район "Младост" блокираха кръстовището на улиците "Филип Аврамов" и "Свето Преображение" в знак на протест срещу застрояването на квартала.

Конкретните поводи са предвиденото изграждане на 70-метрова сграда върху общински терен и възможното застрояване в пространство, отредено за Източен парк.

По думите на недоволните планираният парк е трябвало да бъде "белият дроб" на "Младост" и съседния квартал "Горубляне".

Протестът беше организиран от "Спаси София". Въпреки дъжда десетки се събраха в близост до сградата на районната община в една от градинките:

"Полето между "Горубляне" и "Младост", част от него е отредено за Източен парк, но поради пасивността на общината - вече 15 години не предприема никакви стъпки, за да се обособи там парк, са изпуснати всякакви срокове и частните собственици имат право вече да влезнат във владение на имотите си. Притесняваме се, че там няма да има парк".

"Живея 45 години тук. И децата вече играят между колите. Тука това е градинка не е парк - бабите ли да са тука, малките деца ли те са тука, децата с колелета ли да са тука", казаха протестиращи.

Оттук-нататък какво може да направи общината? "Да обезщети частните собственици или с други имоти, или с парични средства, в дискусия с тях, за да може там да се обособи публичен парк, достъпен за всички", посочи участник в протестната акция.

През лятото собственици на имоти в района също организираха протест:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна