Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска изключениe от две от предложените от ЕК мерки срещу енергийната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър иска изключениe от две от предложените от Европейската комисия мерки срещу енергийната криза. Позицията му ще бъде представена на провеждащия се днес извънреден съвет на европейските енергийни министри.

Кипър не е съгласен с предложението за задължително намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове и иска тази разпоредба да се прилага на доброволна основа в държавите-членки.

Позицията на Никозия е, че в страната все още не е въведен конкурентен пазар на електроенергия и нe съществуват интелигентни измервателни уреди, с които да се определя този върхов период на консумация. Затова Кипър иска да запази правото си да въведе мярката, когато това стане осъществимо.

Проблем е и намерението на Еврокомисията за налагането на таван върху свръхпечалбите на енергийни дружества, работещи с източници с по-ниски разходи от тези на природния газ.

Кипър иска от тази мярка да бъде освободена държавната енергийна компания (EAC), която произвежда електричество, използвайки петрол. В противен случай може да бъде застрашена нейната жизнеспособност, смята правителството.

На срещата си днес енергийните министри от страните-членки ще обсъждат направените предложения от Еврокомисията за спешна намеса за справяне с високите енергийни цени и ще търсят политическо споразумение по тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна