Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическа криза в Каталуния

Преди година премиерът Пере Арагонес (вляво) и заместникът му в правителството Жорди Пуйнеро нямаха търкания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

След три дневни политически трусове между коалиционните партньори в регионалното правителство на Каталуния от партията "Заедно за Каталуния" решиха да останат на този етап в управлението, но премиерът Пере Арагонес е длъжен да се съобрази с по-нататъшните им решения за постигане на независимост на автономния регион.

Кризата в отношенията между коалиционните партньори се изостри във вторник, когато Пере Арагонес уволни заместника си Жорди Пуйнеро, който е от "Заедно за Каталуния" . Официалният аргумент беше, че е загубил доверието си в него след като стана ясно, че Пуйнеро е знаел за подготвяния в парламента вот на недоверие към правителството, а не е уведомил Арагонес.

От партията на Пуйнеро нарекоха това "историческа грешка" и след деветчасово заседание решиха да дадат още един шанс на Пере Арагонес преди окончателно да го свалят от власт. Те припомниха, че целта им е независимост на региона, която трябва да се постигне с право на самоопределение на каталунците и амнистия за политическите затворници.

Предвид факта, че с Арагонес имат разминавания относно начина на провеждане на референдума и преговорите с централното правителство на Педро Санчес, от партията ще изготвят предложение с три точки, което Арагонес е длъжен да спази, в противен случай ще напуснат правителството.

Правителството сформирано през май миналата година с гласовете на трите сепаратистки партии –"Републиканската лява партия на Каталуния", която го издигна, "Заедно за Каталуния" и "Кандидатура за народно единство".

Арагонес бе избран на трето гласуване, след като два пъти кандидатурата му бе отхвърляна  и дойде на власт с обещанието, че ще се бори Испания да разреши нов референдум, по примера на Великобритания и Шотландия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна