Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция започва запечатването на изборните секции

| обновено на 01.10.22 в 13:00
Подготовка на секция за гласуване в Турция.
Снимка: Тоня Димитрова, БНР

В 10:30 ч. започна процедурата по запечатването на секциите в квартал Авджълар в Истанбул, където има най-много изселници от България.

Този път секциите тук са три в две училища.

В Техническата гимназия има две секции, в които се инсталират 4 машини. Изборна секция има и в Основното училище Фирузкйой, там се гласува само с хартиени бюлетини.

С много от членовете на СИК не е установен контакт все още, а снощи ЦИК е направила и промени в състава на СИК-овете. Въпреки това е събран кворум от 4 членове на комисия и запечатването на секциите не се бави.

В деня на размисъл не видяхме плакати в Авджълар, но дружествата и общината в Авджълар продължават да изпращат СМС-и с призив хората да гласуват и с информация къде е адресът на най-близката до тях секция.

До полунощ е крайният срок за запечатване на секциите.

51 са секциите, за които отговаря консулството ни в Истанбул, в 33 от тях ще се гласува с машини. Генералното ни консулство в Истанбул все още не е установило контакт с много членове на СИК, които трябва да пристигнат за вота в Турция. Това заяви за БНР генералният консул в Истанбул Васил Вълчев.

"С някои от тях все още не можем да се свържем и ще видим, разбира се, утре дали ще бъдат по местата, по избирателните секции, където са определени и назначени. Затова сме взели мерки и имаме резерви, за да могат веднага да бъдат заменени".

В квартал Авджълар в Истанбул, където има най-голяма концентрация на изселници от България дните преди изборите този път са по-различни.

На предишните избори микробуси на общината с високоговорители призоваваха дори в Деня на размисъл изселниците от България да гласуват, този път е взето решение да няма подобни призиви.

Знаете на първия тур на изборите две в едно през ноември имаше обвинения, че турските власти активно участват в нашият изборен процес. Този път местните власти и в Истанбул, и в Одрин се пазят от действия, които биха били разтълкувани по този начин. 

Това разбира се не означава, че няма организация – изселническите дружества отдавна са започнали кампанията с изпращане на смс-и. Пред микрофоните на Хоризонт казват, че в тях указват турците с български паспорти, къде могат да гласуват и как ще протече вотът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна