Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започна ловният сезон за дива свиня и дребен дивеч

Снимка: Pixabay

Днес се открива сезонът за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Ловният сезон ще продължи до втората неделя на месец януари следващата година. За утрешния изборен ден обаче, няма да се утвърждават графици за групово ловуване, предупреждават от Министерството на земеделието.

Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се прави в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари  водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок от един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът на дива свиня ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция, предупреждават експертите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.