Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пазарджик отмени създаването на две подвижни секции за гласуване в Батак

Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият административен съд отмени заповедта на кмета на община Батак за създаването на две подвижни секции за гласуване на хора с увреждания. Мотивите са, че хората, които попадат в списъците, са със заболявания, които не им пречат сами да отидат да гласуват в секционните избирателни комисии.

Административният съд отмени не само заповедта на кмета на Батак Петър Паунов, но и на областния управител Трендафил Величков. Решението е окончателно, каза председателят на РИК - Пазарджик Антони Върбев:

"Ние сме ги информирали двете секции. Политическа партия е пуснала жалба срещу тази заповед на кмета за формирането на секциите. Областният управител потвърдил заповедта. Пусната е жалба и срещу тази заповед на областния управител и съдът се е произнесъл с решение, което е необжалваемо и влиза в сила, с което отменя заповедта на кмета. Мотивите за постановяване на решението: подадените лица не отговарят на изискванията да бъдат регистрирани като гласоподаватели в подвижни секции".

Ако в рамките на днешния ден кметът на Батак издаде нова заповед за създаването на подвижни изборни урни, Районната избирателна комисия няма да я уважи.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна