Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборният ден

Снимка: Ани Петрова

Изборният ден започна нормално в 7 ч,  съобщиха от ЦИК. Секционните комисии се попълват там, където не са се явили всички членове. До вчера вечерта само една машина в страната излезе от строя и там Комисията разреши гласуване с хартиени бюлетини. Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че преди да влезем в секцията трябва да се информираме от таблата пред нея за номера на партията или коалицията, за която ще гласуваме, както и за номера на избрания от нас кандидат, който ще посочим с преференцията. Така гласуването ще стане по-бързо. Матева обясни, че както и на изборите през ноември, секционните избирателни комисии трябва да броят всички разписки в края на деня, за да е ясно съвпадат ли с гласовете на вота в машините. От МВР предупредиха вчера, че има схема, която предполагала съобщения на избирателя след подаване на глас, че резултатът е различен от подадения. Ще се разбере дали тази схема ще заработи, или ще бъде предотвратена своевременно.

В над 12 000 секции у нас гласуването ще продължи до 20 часа, а ако пред дадена избирателна секция има още желаещи – до 21 часа. 

За 240-те депутатски места в 48-ото НС се борят над 6600 кандидати.

На предсрочния вот се явяват 23 партии и 6 коалиции

До снощи в ЦИК постъпи информация само за 1 устройство, което не е проработило след инсталиране и бе дадено разрешение за гласуване с хартиени бюлетини. Отпечатани са почти 8 милиона бюлетини.  



Малко над 11 000 са машините за гласуване в страната и в чужбина. Устройства има в 9369 секции, а в 1105 от тях те са по две. 

При проблем с машината, която техник не може да отстрани, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, но само след разрешение от ЦИК: 

"Ако според Секционната избирателна комисия настъпят някакви обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване, трябва да бъде сигнализирана Централната избирателна комисия чрез Районната избирателна комисия и ние ще вземем решение за преустановяване на машинното гласуване и преминаване на гласуване с хартиени бюлетини", уточни говорителят Росица Матева.

Електронната бюлетина е разположена на две страници на екрана: 

"Визуализира се направо първа страница на бюлетината, след като бъде поставена на картата. Буквално с три докосвания на екрана избирател може да гласува. Задължително след като маркира своя избор, минава през бутона "преглед". Третият екран, който се визуализира, показва какъв е неговия избор и ако това е неговият избор, натуска бутона "гласуване". Ако иска да промени избора си, избирателят трябва да натисне бутон "промени избора" и се връща отново на първата страница на бюлетината и съответно може да заяви някакъв различен избор от този, който е направил. Натисне ли бутона "гласуване" обаче гласът се записва в машината, в електронната кутия, и трябва да изчака разписката да се разпечата, да чуе звуковия сигнал от отрязването й, взема я, може да провери своя вот, да провери хеш-кода на машината и на разписката, който е изписан, че съответства на публично обявения в секционната избирателна комисия, да я сгъне, да я пусне в непрозрачната кутия и вземайки картата, да я върне на секционната избирателна комисия".

С хартиени бюлетини днес се гласува в около 3000 секции в страната. Право на вот имат навършилите 18 години. 

Допускат се да гласуват след предоставяне на валидна лична карта по постоянен адрес, вписан в нея, и за хората, поискали изрично това по настоящия им адрес, където са вписани в избирателните списъци и са заличени от тези по постоянния. Студенти с постоянен адрес в друго населено място, могат да гласуват в града, в който учат, но със заверена студентска книжка в секция по техен избор. Политическата агитация и обявяването на резултатите от социологически допитвания е забранено до края на днешния изборен ден. ЦИК не контролира социалните мрежи.

Българите зад граница ще гласуват в 755 разкритите секции в чужбина. Най-много са те в Република Турция, в Обединеното кралство, в Германия, Испания и Италия. Сънародниците ни, които не са подали заявление за гласуване в чужбина и не са вписани в избирателен списък на посочено от тях място, гласуват в разкрита секция по техен избор, като предоставят удостоверение по образец, че няма да гласуват на друго място. Заради часовата разлика гласуването вече започна в Нова Зеландия, Австралия и Япония. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна