Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

69 сигнала за нарушени политически права са получени в МВР в изборния ден

Снимка: Ани Петрова

69 сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите са получени в МВР в изборния ден. От началото на предизборната кампания сигналите са 621.

До момента са образувани общо 71 наказателни производства. За днешния ден те са три, уточняват от вътрешното министерство.

От вътрешното министерство уточняват, че има и задържани в днешния ден. Това е станало в рамките на различни разследвания в страната срещу опити за търговия с вот. В полицията в Радомир е образувано досъдебно производство за опити за купуване на гласове, има и арестуван. При обиска в дома на мъжа са открити списъци с имена и пари в брой.

В Нови Пазар също тече операция срещу купуването на гласове. Претърсени са пет адреса в един от кварталите на града, по този случай също е арестуван един човек.

В МВР разследват и сигнал за опити в определени в градове за бойкот на гласуването с машини. Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви: „Имахме такава информация, сведохме я до всичките си служители по места. Дали сме инструкции в такива случаи да бъде извършена незабавна проверка и да се види дали твърдения са верни“.

И още: В рамките на проведените мащабни полицейски действия на територията на страната в последния месец - за извършени престъпления на изборния процес, са задържани общо 77 души. Съставени са 1982 предупредителни протокола.

В изборния ден служителите на МВР са оказали общо 29 съдействия на районни и секционни избирателни комисии, както и на Централната избирателна комисия.

След като в МВР бе открита денонощна телефонна линия за сигнали и e-mail, свързани с изборния процес, са получени общо 16 мейла и 39 обаждания. Те съдържат данни свързани с купуване на гласове.

Сигнали за извършени нарушения са постъпили и на електронна поща в приемната за граждани на вътрешното министерство, като към 15:00 часа днес те са били 24 и по тях се извършват проверки.

На телефон 112 са приети общо 220 обаждания, от които 112 сигнала, съдържащи данни за купуване и продаване на гласове.

Към настоящият момент оперативната обстановка по граничните пунктове нормална, пропускателната дейност се осъществява при нормална интензивност, като от МВР допълват, че при необходимост има готовност за въвеждане на облекчени проверки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени