Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": ЕК ще реформира управлението на дълга на държавите членки на Европейския съюз

Европейската комисия подготвя предложение за актуализиране на Пакта за стабилност и растеж, което да доведе до двустранни споразумения за намаляване на дълга между Европейския съюз и отделните държави членки, съобщи в понеделник "Файненшъл таймс", цитирайки свои неназовани източници, запознати с въпроса.

Реформата ще има за цел да опрости фискалните правила на блока и да даде повече свобода на действие на отделните страни членки, но също така ще засили механизмите за прилагане, посочиха още източниците на финансово издание.

Според неназовани служители на ЕС, на държавите членки ще бъдат дадени четири или петгодишни предложения да поддържат курс към "надеждна, низходяща траектория" на дълга.

Държавите биха могли да осигурят насрещен план с продължителност от шест до осем години, "който ще трябва да бъде оправдан от необходимостта от инвестиции в ключови приоритетни области като зелената енергия или отбраната“.

При постигане на сделка с ЕС страните членки ще се ангажират със структурни реформи, както и с годишни проверки на напредъка с възможност за санкции в случай на неспазване, се посочва още в информацията на "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна