Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фотоволтаична централа на покрива на търговски център в Дупница

Снимка: Община Дупница

Изградената е  фотоволтаична централа на покрива на търговския център, известен като ГУМ, в Дупница. Панелите са разположени върху над 800 квадратни метра на 5-етажната сграда Така общината ще облекчи част от разходите, които плаща за електроенергия.

Ремонтът на покрива и самата централа са на стойност общо над 200 000 лева. Очаква се около 30% намаляване на разходи за електропотребление от Общината при пълна мощност на фолтоволтаика на покрива на ГУМ, показват изчисленията, като цялата инвестиция ще бъде покрита за 3 години.

Фотоволтаици (слънчеви панели) върху 24 сгради, общинска собственост, ще монтират и в Кюстендил, каза наскоро кметът на града Петър Паунов. Обследвани са покривите на 31 общински сгради, 7 от тях са неподходящи за фотоволтаик. Така ще се намалят разходите за ток и газ, които плаща Общината.

Същевременно преди дни беше даден стартът на голяма фотоволтаична централа в  землището на дупнишкото село Крайници, която ще се разполага върху 1300 дка. Инвестицията е в размер на над 100 млн. евро и е най-голямата на територията на община Дупница и сред най-големите въобще в Кюстендилска област. Инвеститор е "Електрохолд".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.