Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима души с обвинения в рамките на разследването за шпионаж срещу "Газпром" в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) съобщи снощи, че след извършените обиски в офиси на компанията НИС Петрол, филиал в Румъния на руския гигант Газпром, по подозрения в разкриване на секретни служебни информации и неразрешен трансфер на информационни данни, са повдигнати обвинения на четирима души, съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА.

В прессъобщение на институцията се посочва, че са конфискувани редица документи и средства за съхранение на данни, осем души са били отведени за изслушване, а на четирима от тях - румънски и чуждестранни граждани - са повдигнати обвинения за "заобикаляне на методологичните норми за прилагане на Закона за петрола".

ДРПОПТ извърши вчера обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, включително офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е контролирана от Газпром, както и в жилища на служители, по подозрения в шпионаж.

Според съобщението на ДРПОПТ четирите лица са обвинени, че в качеството си на служители на мултинационална компания (...) са заобиколили методологичните норми за прилагане на Закона за петрола, съответно наложените от Националната агенция за минералните ресурси процедури, и са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от ресурси (минералните запаси) на Румъния на фирма от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че разследването на ДРПОПТ, Румънската разузнавателна служба и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило факта, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от петрол и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва без да уведомява румънските власти какво е открила.

Въпреки че е имала задължението да предаде тези данни на румънската държава, представена чрез Националната агенция за минералните ресурси, НИС Петрол е предава всички информации директно в Белград и оттам най-вероятно в Москва, посочва изданието "Прес Алърт", отбелязвайки, че румънските власти въобще не са имали представа какво е било открито при проучванията на НИС Петрол.

Диджи 24 съобщава, че сръбският президент Александър Вучич също е коментирал случая с обиските в НИС Петрол. Той е заявил, че това вреди на имиджа на страната, тъй като НИС Петрол е сръбска компания, но ако обвиненията са верни, не става въпрос за сръбски граждани.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна