Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Визия 2035" - стратегия за икономическо развитие на Кипър

Снимка: архив

В следващите 13 години Кипър трябва да се превърне в "устойчив бизнес и търговски център на Европа". Това е моделът на растеж, предложен в дългосрочната стратегия за кипърската икономика "Визия 2035", която бе представена от Съвета по икономика и конкурентоспособност.

Близо 250 мерки, политики и действия трябва да направят Кипър „едно от най-добрите места за живот, работа и бизнес“, предвижда документът "Визия 2035".

Той е първият по рода си цялостен план за развитие на страната с такъв дългосрочен хоризонт, посочиха от Съвета по икономика и конкурентоспособност.

Стратегията е разработена чрез обществени консултации с участието на над 200 ключови представители от държавния и частния сектор, лидери на партии, бизнес организации и синдикати.

Мерките в нея са остойностени и обвързани с държавния бюджет и Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Визия 2035" включва необходимите реформи за преструктуриране на кипърската икономика на основата на зеления и цифровия преход. В следващите години Кипър трябва по-активно да използва предимствата, които има, в секторите на информационните и комуникационните технологии, висшето образование, устойчивия туризъм, възобновяемата енергия, се казва в документа.

Според икономическия съвет стратегията е много амбициозна и ще допринесе за подобряване на конкурентоспособността на Кипър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна