Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контемпо с нова визия и концепция от началото на октомври 2022

Контемпо се трансформира в предаване за композитори от XX и XXI век, които творят във всички съвременни класически жанрове. Подготвя се от екип, който под формата на отделни рубрики всеки сезон актуализира различни теми. В рамките на предаването слушателите могат да очакват:

• Световни премиери на български и чужди творби
• Произведения от членове на Съюза на българските композитори
• Творби от жени композитори
• Филмова музика
• Музика от видео игри

В рубриката "Композитор на месеца" подробно се разглежда творчеството на един реномиран автор. Веднъж в месеца звучат концерти, получени по линия на международния обмен на Еврорадио. Екипът на предаването е в състав: Петя Габрова – водеща, Цветана Тончева и Цветелина Начева – редактори.

В първото издание на обновеното "Контемпо" с радост и благодарност посрещаме първия гост за новия артистичен сезон – проф. Велислав Заимов.

Той е автор на творби в почти всички жанрове: 17 симфонии, 24 концерта за различни инструменти, 8 симфонични фантазии, Реквием за солисти, хор и оркестър, над 150 камерни творби за различни състави; произведения за хор, орган, струнен оркестър, духов оркестър, за вокално-инструментални състави. Негови творби са изпълнявани на международните фестивали "Линия на времето" в Риека, "Московска есен", "Violoncello" – Брюксел, "Седмица на съвременната музика" – Букурещ, "Българска музика" в Университета на град Блумингтън в САЩ, "Meridian" – Букурещ, "Музикални премиери" – Киев, "Европа в музиката" - Брюксел. Композиторът има записи, продуцирани от БНР и в сборни компактдискове. Носител е на втора награда от "Зимни музикални вечери" през 1984 г. за Концерт за цигулка и оркестър и втора награда на конкурса за литургични песнопения "Нека бъдем по-добри" за "Во царствии твоем" през 1995 г. Характерен белег на музикалния му език е свободното претворяване на утвърдени жанрови модели и оригиналното използване на тембъра, който има важна драматургична роля.


Велислав Заимов работи като преподавател по композиция, четене на партитури, съвременни композиционни техники, симфонична и духова оркестрация и инструментознание. Преподава в Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, както и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Велислав Заимов е бил главен секретар на Съюза на българските композитори от 1999 до 2005 г., а след това е избран за председател до 2011. През всички тези години той има сериозен принос за престижа и влиянието на творческата организация. Съдейства на много млади композитори да представят творбите си в сградата на съюза.
Разговорът засяга много теми. Освен негова музика, припомняме и композиции на негови учители и вдъхновители – големите български творци Марин Големинов и Димитър Тъпков.


Не пропускайте да чуете цялото предаване в сряда – 5 октомври, от 19.30 часа.
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна