Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точка на топене, или 6,519 милиона по НСИ

Едва 14 % от населението в България са деца

Снимка: БГНЕС

Резултатите от националното преброяване на населението от септември м.г., данните от което бяха официално представени вчера (3.10), потвърдиха тревожните демографски тенденции, за които анализатори алармират от години. За десетилетие населението на България е намаляло с повече от 844 хиляди души до 6,519 милиона, като жените са малко над 3,383 милиона, а мъжете – малко над 3,136 милиона.

Средно България намалява годишно с 55-60 000 души, но регистрираното намаление за десетгодишния период е още по-голямо, отколкото се очакваше, коментира пред БНР доц. Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и писател. Основният фактор за демографската картина в България не е раждаемостта, а смъртността, и то още преди пандемията, посочи още той.

През целия период страната ни регистрира отрицателен прираст, като пикът е през 2021 г. (-90 317 души). 344 хиляди българи са напуснали границите ни за този период. Данните показват, че двата фактора имат почти изравнена роля в тази негативна демографска тенденция – 59,3% са резултат на отрицателен прираст и 40,7% вследствие на външната миграция.

Друга, открояваща се в статистическите данни тенденция е застаряването на населението, като за отчетения период хората в трудоспособна възраст са близо милион по-малко:

„Във възрастовата група 15 – 64 години населението е 4 млн. и 69 хил., и е намаляло с 955 хил. души за тези 10 години – посочи Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ. – Днес на всеки 100 души от независимите възрастни (групата 15-64 години), се падат по 60 лица в несамостоятелните възрасти – от 0-15 и над 65-годишна възраст. Децата са 917 хиляди. Само за сравнение – при преброяването от 1900 г. над 40% от населението са били деца под 14 години, а през 2021 г. сме стигнали децата у нас да са едва 14 % от населението.“

От Националния статистически институт подчертават, че информацията за населението на територията на България е важна, за да може с това да се съобрази националната политика в бъдеще. Според нуждите на населението ще се отварят или затварят училища, болници, детски градини.

Има ли демографски пустини у нас?

Към 7 септември 2021 г. 4,700 млн. души живеят в градовете на България, а 1,738 млн. са останали в селата. Има 199 населени места, които съществуват на картата на страната, но в които няма население, те са в областите Габрово, Велико Търново, Кюстендил, Кърджали, Смолян и др., - уточни Магдалена Костова:

„Най-малко е намаляло населението на област София-град – само 1,3%, и тук има 1,274 млн. души. Следват Пловдив, Варна и Бургас – в четирите области живее 41% от населението.“

99,1% от населението на страната са български граждани, отчита още Националната статистика. От тях 0,5% имат двойно гражданство, а чужденците – граждани на ЕС у нас са 10 549 (0,2% от населението). Гражданите пък на държави извън ЕС са 0,7%, сред които най-много са от Руската федерация, Украйна, Обединеното кралство, Турция, Сирия, Китай и др. 30% от чуждите граждани живеят в София, преобладават хората в активна възраст.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна