Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на КНСБ с протест пред ТЕЦ "Марица- изток 2"

Протест на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

Членове на КНСБ от държавната ТЕЦ „Марица- изток 2“ излязоха на символичен протест пред централата. Енергетиците подкрепиха действията на синдикалната организация, която инициира кампания в подкрепа на опазване на работните места и защита на доходите. Протестиращите служители на най-голямата топлоцентрала в България на свой ред поставиха искания за гарантиране на работните им места, както и предоговаряне на поетите от страната ангажименти за ограничаване на въглеродните емисии.
„КНСБ настоява за преработка на Териториалните планове за справедлив преход, както и изтегляне на Плана за възстановяване и устойчивост, в който е залегнало затваряне на 40% от комплекс „Марица изток“ до 2026 г.“. Това обяви пред събралите се над 200 синдикални членове председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Дяков. По думите му е самоубийство закриването на въглищни мощности в толкова кратки срокове.

КНСБ предлага скок на минималната работна заплата от 710лв. на 850лв. от 1 януари 2023г.. В края на октомври синдикалната организация ще проведе в София национална стачна акция, на която ще бъдат поставени исканията на миньори и енергетици от комплекс „Марица изток“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна