Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка прогнозира слаб растеж през 2023 г. за страните от Източна Европа и Централна Азия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната банка заяви, че икономическото производство за регионалната група от страни от Източна Европа и Централна Азия се очаква да се свие с 0,2% през 2022 г. и да се върне към слаб растеж от 0,3% през 2023 г. поради странични ефекти от войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Прогнозата за 2022 г. обаче представлява значително подобрение спрямо предишната оценка на СБ за свиване на БВП с 4,1% за този регион, който включва Украйна, Полша, Русия, Турция и околните страни, включително България. Новата проноза отразява по-добрата от очакваната устойчивост и растеж в някои от най-големите икономики в региона, заедно с разширяването на програмите за стимулиране в някои страни, валидни по време на коронавирусната пандемия.

Банката заяви, че сега очаква икономиката на Украйна да се свие с 35% през 2022 г. - подобрение спрямо прогнозата за свиване с 45%, направена по-рано тази година, но СБ добави, че украинската икономика е "белязана" от разрушаване на производствения капацитет, увреждане на земеделската земя и намалено предлагане на работна ръка с оглед на разселването на 14 милиона души.

Международният кредитор каза, че перспективите за региона Европа и Централна Азия са обект на "значителна несигурност" с продължителна или по-интензивна война в Украйна, причиняваща по-големи физически и екологични щети и фрагментация на търговията и инвестициите.

"Рискът от финансов стрес също остава висок предвид високите нива на дълга и инфлацията", се посочва в последния доклад на Световната банка.

Според най-новите оценки на СБ, нуждите на Украйна за възстановяване и реконструкция в социалния, производствения и инфраструктурния сектор възлизат общо на най-малко 349 милиарда долара, което е  повече от 1,5 пъти размера на нейния БВП през 2021 г.

"Украйна продължава да се нуждае от огромна финансова подкрепа с оглед на ненужно бушуващата война, както и от проекти за възстановяване и реконструкция, които могат бързо да бъдат инициирани“, посочи Анна Бьорде, вицепрезидент на Световната банка за региона на Европа и Централна Азия.

Регионалната група включва Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Грузия, Казахстан, Косово, Киргизстан, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Таджикистан, Турция, Туркменистан, Украйна и Узбекистан.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени