Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е домакин на среща на УС на ЕЦБ

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър е домакин на среща на Управителния съвет на Европейската централна банка, посветена по въпроси, свързани с непаричната политика.

Очаква се на форума в Лимасол да бъдат обсъдени предизвикателствата пред еврозоната, както и европейската икономика

Инфлацията в момента е "нежелателно висока", заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард на дискусия със студенти във вторник вечерта в Никозия. През септември тя достигна 10% в еврозоната.

Като основни причини за нея Кристин Лагард посочи повишаването на цените на енергоизточниците, предизвикано от войната в Украйна, както и тесните места в глобалните вериги за доставки.

ЕЦБ и националните банки на 19-те държави от еврозоната работят за постигане на заложената цел - инфлацията да бъде 2% в средносрочен план, и да се възстанови ценовата стабилност, подчерта председателят на европейската финансова институция.

Според финансови източници на заседанието на Управителния съвет днес в Кипър се очаква да започне дискусия за свиването на баланса на Европейската централна банка - т. нар. „количествено затягане“ като инструмент за справяне с високата инфлация, освен повишаването на лихвените проценти. Официални съобщения са възможни към края на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени