Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър e домакин на най-голямата европейска среща за устойчиво развитие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Кипър e домакин на най-голямата европейска среща на високо равнище за устойчиво развитие. Повече от 1000 делегати от над 60 страни, сред които и България, участват в Деветата министерска конференция „Околна среда за Европа“ на Икономическата комисия за Европа на ООН, която се провежда в Никозия.

Кръговата икономика, устойчивият туризъм и образованието за устойчиво развитие са трите основни теми, които ще бъдат обсъдени по време на международния форум. Заключенията и решенията по тях ще подпомогнат правителствата да формират националните си стратегии за околната среда.

Коментирайки предизвикателствата, пред които са изправени страните, кипърският министър на околната среда Костас Кадис заяви: "Екологизирането на икономиката чрез инвестиране в устойчива инфраструктура става все по-важно в тази следпандемична ера. През това време, когато правителствата по света се съсредоточават върху възстановяването на своите икономики, от решаващо значение е да се гарантира, че това възстановяване следва устойчив път".

Министерската конференция на ООН, която се провежда на всеки пет години, събира в Никозия министри, представители на международни и регионални организации, неправителствени сдружения, бизнеса и академичните среди от Европа, Близкия Изток, Африка и Азия.

Тридневният форум ще завърши с приемането на Министерска декларация за околната среда в Европа, която ще очертае посоката на бъдещото регионално сътрудничество в тази област.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна