Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Все повече германски компании планират да увеличат цените

Все повече германски компании планират да повишат цените си през септември, отколкото през предходния месец, показват резулта от последното проучване на икономическия института Ifo.

За икономиката като цяло индексът на очакванията за цените за следващите месеци нараства през септември до 53,5 пункта спрямо 48,1 пункта през август.

При храните показателят вече достига цели 100 пункта спрямо 96,9 пункта през август.

"За съжаление, това вероятно означава, че вълната от инфлация няма да отшуми. Особено когато става въпрос за газ и електричество, растежът на цените все още не е изчерпан", посочи Тимо Волмерсхойзер от Ifo института.

В търговията компаниите, които планират да повишат цените си, са по-специално търговците на дрогерийни стоки (92,3 пункта), на цветя, растения и продукти за домашни любимци (89,6 пункта), на играчки (89,0) и на велосипеди (84,4).

В производството начело при нарастване на цените са производителите на облекло (83,5 пункта), на стъкло, керамика и каменни изделия (77,3) и на електрическо оборудване (75,5 пункта).

Много високи са и ценовите индекси в хотелиерската и ресторантьорската индустрия (87,4 пункта) и при сградните услуги (78,0).

Индексите за ценовите очаквания на института Ifo показват процента на компаниите, които възнамеряват да увеличат цените като цяло. Балансът се получава като се извади процентът на компаниите, които искат да намалят цените си, от процента на тези, които искат да повишат цените. Ако всички анкетирани компании възнамеряват да увеличат цените си, балансът на ценовия индекс би бил +100 пункта. Ако всички искаха да намалят цените, щеше да е -100.

В това проучване институтът Ifo не пита компаниите за размера на планираната промяна на цената.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.