Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценови таван на битовата енергия във Великобритания може да струва 160 млрд. долара

Снимка: БГНЕС

Схема, ограничаваща цените на газта и електроенергията за британските домакинства за следващите две години, може да струва до 140 млрд. паунда (около 159 млрд. долара) при екстремен сценарий, посочиха анализатори от Cornwall Insights, цитирани от Ройтерс.

Миналия месец Великобритания обяви ценовата гаранция, за да предпази потребителите от рекордни цени на енергията на фона на растящата инфлация.

Съгласно програмата, за която министърът на финансите Куази Куартенг каза, че ще струва около 60 млрд. паунда през следващите шест месеца, но чиято обща стойност правителството все още не е оценило, средногодишната сметка за енергия на домакинството ще бъде 2500 паунда.

Това се сравнява с очаквана сметка от над 3500 паунда през октомври и прогнози за много по-високи сметки през следващите месеци.

Въз основа на техния диапазон от прогнози за енергията на едро, анализаторите на Cornwall Insights посочиха, че държавната схема ще струва общо между 72 и 140 млрд. паунда.

Правителството ще плаща на доставчиците на енергия разликата между цената на едро, която трябва да платят, за да закупят енергията, и ограниченото ниво, на което трябва да я продават на потребителите.

"Това оставя правителството изложено на цените на електроенергията и на газа на непредсказуемите глобални стокови пазари. Следователно необходимостта от стратегия за излизане е от решаващо значение, особено като се има предвид необходимостта да се гарантира, че тази схема няма да надхвърли две години", посочиха анализаторите от Cornwall Insights.

Според тях широкият потенциален диапазон на разходите подчертава степента на несигурност, свързана с бъдещите цени на енергията, особено през втората година на обмисляната от властите схема.

Цените на едро на енергията достигнаха рекордно високи стойности тази година след нахлуването на Русия в Украйна и се очаква да останат нестабилни, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна