Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санчес и Шолц настояват за довършване на газопровода Midcat

Снимка: БГНЕС

Испанският премиер Педро Санчес и германският канцлер Олаф Шолц призоваха за увеличаване на енергийните взаимовръзки и довършване на газопровода "Midcat" през Пиренеите, който свързва Испания и Франция, а от там и Централна Европа. Целта е да се справят с енергийната криза, произтичаща от войната в Украйна и да компенсират спрените доставки от Русия. 

Те се съгласиха да поискат и реформа на европейския пазар на електроенергия, която да доведе до понижаване на цените. 

На третата си лична среща тази година, този път в Ла Коруня, те излязоха с обща декларация, че "изграждането на газопровод, достатъчно голям и подготвен за транспортиране на водород през Пиренеите преди 2025 г., е от първостепенно значение за постигането на стабилен енергиен пазар в рамките на ЕС". 

По този начин двамата лидери засилиха натиска върху Франция, която е против завършването на газопровода с аргумента, че е нерентабилен. Санчес дори напомни на френското правителство, че според ангажиментите, поети от всички членове на ЕС, Испания ще трябва да има енергийна взаимосвързаност от над 10% , а в момента едва надвишава 3%“.

Шолц от своя страна каза, че дори и някои газопроводи сега да не изглеждат печеливши, в бъдеще със сигурност ще станат, още повече, че „Северен поток“ вече е неизползваем. Той изрази увереност, че Емануел Макрон ще преосмисли френската позиция и обеща завършването на газопровода да се извърши в "приятелско сътрудничество".

На срещата Санчес и Шолц се договориха и да засилят сътрудничеството си в областта на отбраната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна