Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти гневни, че Лиз Тръс е ползвала тяхна песен на партиен конгрес

Лиз Тръс изнася основната си реч на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, 5 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Лиз Тръс използва при излизането си за заключителна реч на конгреса на Консервативната партия песен на известната група M People. Това обаче разгневи авторите на песента. 

Лиз Тръс излезе под звуците на хита "Moving On Up" на конгреса в Бирмингам в опита си да подчертае нейната амбиция да задвижи икономиката на страната. Основателят на групата Майк Пикъринг обаче заяви, че е разгневен, че Лиз Тръс използва тяхна песен.

Той допълни, че M People, всъщност, симпатизират на левите сили в страната и че, ако Лиз Тръс е  вникнала в текста, е щяла да разбере, че песента изобщо не е подходяща за нея, защото там се говори също „да си събере багажа и да се махне“. Пикъринг каза още, че явно никой не е казал на консерваторите, че Тони Блеър и неговите лейбъристи са използвали песента през цялото време на неговото управление.

Той каза още, че е проверил как стоят нещата откъм авторските права, но са му казали, че не биха могли да спрат използването на песента.

Пикъринг все пак изрази съжаление, че не е знаел предварително, защото със сигурност е щял да изпрати писмо до Лиз Тръс "Moving On Up" да не бъде използвана. Джеймс Смол-Едуардс, който е общински съветник от Лейбъристката партия в Уестминстър и син на изпълнителката на хита Хедър Смол, написа в Туитър, че това е бил „много подходящ избор“ от Лиз Тръс.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна