Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролният добив в Норвегия ще нарасне с 15% през 2023 г.

Нефтена платформа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Производството на петролни суровини в Норвегия се очаква да нарасне с 15% през 2023 г., тъй като находището Johan Sverdrup ще увеличи добива до края на тази година, показа проектобюджетът на правителството, оповестен в четвъртък, предаде Ройтерс.

"Норвежкият континентален шелф трябва да продължи да бъде стабилен и дългосрочен доставчик на петрол и газ за Европа в много труден момент“, каза още правителството.

Добивът на природен газ от най-големия доставчик в Европа междувременно се очаква да достигне 121 млрд. куб. метра през следващата година, в сравнение със 122 млрд. куб. метра, очаквани през отминаващата 2022 г., се посочва в проектодокумента.

Скандинавската страна стана най-големият доставчик на газ в Европа, след като Русия намали износа си, докато суровият петрол от находището Johan Sverdrup помага да се замени руският петрол "Уралс" преди забраната на ЕС за вноса на руски петрол.

Производството на т.нар. "течен нефт" в Норвегия за цялата следваща година, включващ суров нефт, кондензат и течен природен газ (LNG), се очаква да нарасне до 131 млн. куб. метра петролен еквивалент, или 2,26 млн. барела на ден, спрямо 114 млн. куб. метра петролен еквивалент през 2022 г.

Експлоатираното от компанията Equinor находище Johan Sverdrup в Северно море се очаква да започне производство от своята Фаза 2 на разработка през четвъртото тримесечие на настоящата година, увеличавайки производствения капацитет с около 220 000 барела петролен еквивалент на ден.

Общото производство на нефтени течности и природен газ в Норвегия се очаква да достигне 4,3 милиона барела петролен еквивалент на ден през следващата година, каза още правителството.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна