Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Труден разговор" с руския посланик в МВнР на Казахстан

Касъм-Жомарт Токаев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външното министерство на Казахстан обяви днес, че е привикало руския посланик в централноазиатската страна за "сериозен разговор" след настояването на Москва да експулсира посланика на Украйна в Астана, предаде АФП.

Отношенията между Русия и Казахстан са напрегнати след инвазията на Москва в Украйна и Астана търси баланс в отношенията си със Запада и с дългогодишния съюзник.

Казахският лидер Касъм-Жомарт Токаев публично изрази несъгласие с руския президент Владимир Путин относно Украйна. И даде уверения за сигурността на хилядите руснаци, които избягаха в Казахстан след обявяването на частична военна мобилизация в Русия.

"Посланикът бе привикан във външното министерство за сериозен разговор. Дискутирахме становището на говорителката на руското МВнР Мария Захарова, което не кореспондира с духа на равнопоставеното стратегическо партньорство", посочи в становище казахското външнополитическо ведомство.

По-рано тази седмица Захарова заяви, че Астана не е спазила обещанието си да изгони украинския посланик Петро Врубльовски, които в интервю направи коментари за "убийства на руснаци".

По-късно той се извини.

МВнР на Казхстан заяви, че забележките на Захарова не съотвестват на духа на съюзническите отношения с Русия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна