Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой не знае, че икономията е майка на мизерията?

Боян Рашев експерт в управлението на енергията и ресурсите

2
Снимка: Dir.bg

Ако някой в ЕК си мисли, че с икономия на енергия може да спечели и постигне развитие, значи има много сериозна грешка в управлението на ЕС. Заблуда е, че енергийната криза в Европа може да приключи скоро. Идващата зима ще бъде тежка, но и следващата няма да е по-лека. В такива условия България няма как да закрие въглищните си централи. Това е абсурдно, каза Боян Рашев експерт в управлението на енергията и ресурсите пред бизнес подкаста „Какво могат парите?” по Dir.bg.

В момента мините у нас добиват рекордни количества лигнитни въглища, част от които дори изнасяме. Европейски политици вече обикалят Южна Африка и питат за въглища. Националният ни интерес е ресурса в "Мини Марица - изток" да се използва максимално дълго. Това поставя България в отлична позиция, обясни Рашев.    

България има възможност да субсидира бизнеса за прекомерно високите цени на енергоносителите, благодарение на печалбите, които реализират държавните производители на електроенергия като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете в "Мини Марица - изток" и НЕК. Ако се приеме предложението на ЕК за таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност и разликата в цената над този таван в държавите с голям експорт на ток - каквато е България, започнат да се делят с тези, които са вносители, това ще накаже далновидните членове на ЕС, които са мислили за енергийната си независимост и сигурност, каза Боян Рашев. 

Повече по темата може да прочетете ТУК


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия