Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът на АЕЦ "Запорожие" отново е би подложен на обстрел

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Районът на Запорожката атомна електроцентрала отново е бил подложен на обстрел днес, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия, предаде Ройтерс.

В резултат на обстрела е бил прекъснат електропровод, захранващ един от реакторите на централата. За час и половина техниците е трябвало да разчитат на резервните дизелови генератори за охлаждане на ядреното гориво.

Не е ясно кой е отговорен за обстрела.

По-рано днес украинският лидер Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Евросъюза да издействат демилитаризация на Запорожката централа, която сега е под руска окупация. Това ще донесе не само безопасност, но и ще позволи на Украйна да изнася електроенергия за Европа.

Шефът на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси ще пътува до Русия в началото на следващата седмица за преговори за създаване на защитна зона около окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие" в Украйна, се казва в изявление на агенцията в петък, предаде Ройтерс.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по-рано посочи, че Гроси ще пътува до Киев и Москва тази седмица. Той беше в Киев в четвъртък.

Междувременно четирима служители на МААЕ смениха двамата, които бяха разположени в централата от 1-ви септември. Четиримата "ще осигурят подкрепа" на защитната зона, след като това бъде договорено, каза МААЕ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна