Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще предложи пакет от икономически мерки, включващ помощ за отделните компании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел ще предложи серия от мерки за подкрепа на закъсалите икономики на ЕС, засегнати от войната в Украйна, които ще включват помощ за отделните компании.

Предложенията включват субсидирани заеми и ликвидни интервенции за защита на бизнеса от рязко нарастващите разходи за енергия, според поверителният проект, цитиран от "Файненшъл таймс".

ЕК също така обмисля отпускането на помощ за ускоряване на внедряването на възобновяеми източници на енергия и отопление, се казва още в документа. Това ще включва разхлабване на правила за държавна помощ по отношение на инвестициите във водород в усилие за декарбонизиране на икономиката.

Европейски регулатори казаха, че помощта трябва да бъде "целенасочена и пропорционална" и в съответствие с правилата на ЕС, за да се избегнат "състезания за субсидии" и нарушаване на конкуренцията на единния пазар.

В документа също така се казва, че кризата води до по-високи цени, особено на царевицата и пшеницата, и опасения, че продуктите могат да не продължат да постъпват от Украйна в Европа. "Координираният икономически отговор на държавите членки и институциите на ЕС е от решаващо значение за смекчаване на непосредствените социални и икономически отрицателни последици в съюза", се посочва в проекта.

Предложенията са част от разширение на така наречената временна рамка, стартирана по-рано тази година. Подобни времеnни рамки се превърнаха в постоянен елемент в Брюксел от началото на коронавирусната пандемия, което принуди европейските власти да смекчат правилата, свързани с размера на помощта, която отделните държави членки могат да предоставят на бизнеса, за да помогнат при рязко падащите приходи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени