Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко безплатни ваксини за грип за възрастните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С 40 000 по-малко ще бъдат безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора у нас през тази есен, осигурени по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката. Това показва справка на здравното министерство, изпратена до „Хоризонт“. За тази година са закупени 190 000 дози, които вече се разпределят към кабинетите на личните лекари и до 14-ти октомври трябва да бъдат налични при всички, заявили съответните количества. 

Безплатна ваксина срещу сезонния грип може да си постави всеки желаещ, навършил 65 години, след като личният му лекар заяви нужните количества и те му бъдат доставени. Тази година противогрипните ваксини са насочени срещу четири щама: "Виктория", "Дарвин", "Австралия" и "Пукет". Д-р Станислава Крайселска е сред лекарите в София, които очакват доставка на такива ваксини през следващата седмица. Според нея, държавата трябва да направи програма и за работещите в колективи хора, които са под 65 години. Сред нейните пациенти има и такива, които си купуват ваксина срещу грип:

 "Защото те самите не искат да отсъстват от работа. Особено това е в частните сектори. Те казват: "Аз не мога да отсъствам и пет дена да изляза от строй. Предпочитам да се ваксинирам и да се протектирам".

По данни на Здравното министерство, в аптечната мрежа има налични противогрипни ваксини за свободна продажба, като за тази година са предвидени близо 110 000 дози. От министерството напомнят, че ваксинацията срещу Ковид няма общо с тази срещу грип, а ваксините срещу двата вида вируси могат да бъдат приложени едновременно, като единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!