Стотици традиционни за Добруджа ястия бяха представени днес на кулинарен фестивал в силистренското село Сребърна.
"Гозбите на Добруджа" е под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и се организира от община Силистра, кметството в с. Сребърна и читалище "Възраждане - 1940" в селото.
Участниците всяка година се оценяват по автентичност на рецептата, вкус и етновизия, каза Стоянка Желязкова, преподавател по хранителна промишленост, която е член на журито от самото начало на фестивала.
"Имамем надграждане, всяка година има нещо ново, различно. Има завръщане.Не само по фестивалите.Това се вижда и по заведенията.
Стремежът е ястията да не са с добавки и консерванти, коментира етнологът Йордан Касабов:
"А да бъдат онова, което Добруджа произвежда и дава. А тя дава много в изобилие".
На фестивала днес фамилията Симови от Сребърна показаха каква трябва да бъде трапезата за наближаващият Димитровден. За празника, който слага края на лятото, разказа стожерът Димитрина Симова:
"Много меса трябва да има по масите. Ние сме приготвили лучена яхния с домашна кокошка. На Димитровден се готви и овче месо. Телешко печено, картофи с наденичка, тиквеник, печени ябълки".