Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Камионът, участвал във взрива на Кримския мост, е тръгнал от България

Владимир Путин е свикал за днес заседание с членовете на националния Съвет за сигурност

| обновено на 10.10.22 в 07:10
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин нарече взрива на Кримския мост терористичен атентат, чиито автори, поръчители и изпълнители са украинските специални служби. Председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин допълни, че в организирането на атентата са замесени руски граждани и чужди държави.

На среща с председателя на Следствения комитет Александър Бастрикин Путин заяви, че без съмнение това е терористичен акт, насочен към разрушаването на критично важна гражданска инфраструктура, и обвини като поръчители украинските специални служби. . 

Според Бастрикин следователите са установили маршрута на камиона, за който се твърди, че е бил взривен на моста, а именно България - Грузия - Армения - Северна Осетия и Краснодар в Южна  Русия.

Близки до властта канали в социалната мрежа “Телеграм” уточняват, че камионът е пристигнал по море от България до грузинското пристанище Поти.

Бастрикин каза още, че вече има заподозрени за атентата

На 8 октомври рано сутринта на моста, който свързва полуостров Крим с континенталната част на Русия, се взриви тежкотоварен камион.

Избухна пожар и огънят обхвана седем цистерни с гориво от преминаващата по железопътната част на моста композиция. Загинаха трима души, а пътното платно беше частично разрушено.

Владимир Путин е свикал за днес заседание с членовете на националния Съвет за сигурност. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че съвещанието е с постоянните членове на съвета. Той не посочи дали сред темите ще бъде взривът на Кримския мост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна