Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокади на кръстовища и протести готви Федерацията на транспортните работници "Подкрепа"

Снимка: БГНЕС

Блокади на ключови кръстовища, както и редица други протестни и стачни действия готви Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" в четирите дружества на столичния градски транспорт – това са Центърът за градска мобилност, автобусите, тролеите и трамваите, и метрото. Синдикалистите настояват за 30 процента ръст на заплатите в дружествата от 1 януари догодина. Утре ще се проведе и едночасова стачка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър с искане за 20 процента увеличение на заплатите от 1-и октомври.  

Федерацията на транспортните работници към Конфедерация на труда "Подкрепа" инициира свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община с искане за започване на преговори за сключване на споразумение за увеличение на работните заплати с 30 процента от 1 януари 2023 година на работниците от общинските транспортни дружества в София.

Структурите в четирите общински транспортни дружества заявяват готовност за протестни и стачни действия, ако не бъдат изпълнени техните искания. Председателят на федерацията Иван Кирилов в отговор на въпрос кога да се очакват протести: 

"Всичко зависи от развитието около проектобюджета и съответно гласуването на бюджета в парламента, бъдещия парламент, който ще се структурира. Кога да очакваме – всичко е условно, тепърва ще се свиква парламент, тепърва ще се вкарва проектобюджетът в пленарна зала, в комисиите. Ще следим отблизо обстановката. Ако трябва, преждевременно ще правим мини протести пред Народното събрание, за да напомним, че не сме съгласни работещите да платят цената, защото те ежедневно с труда си заплащат достатъчно". 

Кирилов припомни, че дружествата изостават със задължения към контрагенти, нямат средства да си плащат резервните части: 

"Прогнозите за догодина са, първо няма компенсации, гласувани за цената на енергоносителите, прогнозите за догодина са страшни. Само Софийското метро прогнозите са, че трябва да има едни 50 милиона годишен размер, за да си плати тока за догодина. Същото се отнася и за столичния електротранспорт, подобна е сумата и в автотранспорта за газ, метан и дизелово гориво. Ако те не се гласуват подобни компенсации, тези дружества няма как да оцелеят, просто градският транспорт ще спре. Най-крайният, и така, песимистичен вариант". 

Утре от 10 до 11 часа близо 90 процента от всички 400 работещи в Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще стачкуват предупредително с искане за 20 процента повишение на заплатите от октомври. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна