Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под 20 на сто от близките на пациенти в мозъчна смърт отказват да дарят органите им

Снимка: ВМА

Под 20 процента от близките на пациенти, изпаднали в мозъчна смърт, отказват да дарят органите им. Това съобщи д-р Димитър Илиев, заместник-директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" по време на събитие в рамките на Европейската седмица на донорството.

По думите му до края на годината у нас ще заработи нов център за трансплантации във варненската болница "Света Марина", който ще поема донорски ситуации от Източна България. А от началото на годината до момента в страната са реализирани 11 такива ситуации.

Двете пандемични години са дали сериозно отражение върху броя на случилите се донорски ситуации у нас, обясни д-р Димитър Илиев от Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Според него проблеми има и с подготовката на лекарите в по-малките населени места:

"Липсата на опит може би ги кара да не идентифицират достатъчно потенциални донори и да не ги кондиционират".

Че българите нямат нагласа да даряват, това смята Наталия Маева, която е белодробно трасплантирана и е председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония:

"Като общество ние трябва да се научим как можем да спасяваме другите. Защото дарявайки живот на някой, който наистина е стигнал до края на своя жизнен път, това е най-големият подарък, който може да бъде направен".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!